Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

«ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΝ ΓΗΣ ΥΔΩΡ» Μια τεκμηριωμένη μελέτη - ένα επιστημονικό άρθρο του Θεοφάνη Παυλίδη από την έντονη τελευταία ενασχόλησή του όπου αποτελεί και το αντικείμενο που διακονεί.


ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: Υπάρχει κλιματική αλλαγή, οφειλόμενη στις εκπομπές θερμικών αερίων (φαινόμενο του θερμοκηπίου), με εκφραστή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ΝΑΙ, ή ΟΧΙ και αν ΝΑΙ σε ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ και ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ;;

Επί του παραπάνω θέματος  παραθέτω τα ακόλουθα:

1.     Οι όποιες μέχρι σήμερα επισυμβάσες καταγραμμένες κλιματικές αλλαγές γίνονται πολύ αργά, χωρίς τη δυνατότητα του ανθρώπινου χρόνου να τις αντιληφθεί.

2.     Υπάρχει κλιματική αλλαγή όπως λέγει η κυριαρχούσα άποψη, ή όχι. Επί αυτού παρακαλώ τον όποιον αναγνώστη σας να ζητήσει τα κλιματικά στοιχεία των Αθηνών (σχεδόν από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό, μέχρι σήμερα) και τότε να ομιλήσει για κλιματική αλλαγή. (Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών). Από τα στοιχεία αυτά αναφέρω ότι, έχουν καταγραφεί ετήσια ύψη βροχής μικρότερα των 200mmκαι πολύ περισσότερα μικρότερα των 300mm. Αν αυτά τα  ύψη βροχής συμβούν σήμερα, τότε θα ομιλούμε για τη συντέλεια του κόσμου. και όχι για απλή κλιματική αλλαγή. Σημειώνω ότι στο διάστημα αυτό των 180 ετών καταγράφεται περιοδικότητα των φαινομένων περίπου κάθε 30-35 ετών.

3.   Την περίοδο του 1980 – 1985 οι οικολογικές οργανώσεις, με πολυάριθμα άρθρα και ανακοινώσεις, ομιλούσαν, για την επερχόμενη ερημοποίηση της Κρήτης, των Κυκλάδων, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής. Όμως οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν και στις περιοχές αυτές, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι βροχοπτώσεις αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν.

4.    Φέτος μιλούσαν για καύσωνες, ξεχνώντας (συνειδητά;) να αναφέρουν ότι την περίοδο 1988, 1989, 1990 είχαμε εκατοντάδες νεκρούς από θερμοπληξία.

5.    Η θέση περί συνεχώς αυξανόμενης λειψυδρίας πρέπει να παύσει, επειδή δεν είναι δυνατόν ο απλός νοήμων άνθρωπος να αποδεχθεί το παράλογο,  ότι αν αυξηθεί η θερμοκρασία της γης άρα και του νερού των θαλασσών κ.λ.π, θα μειωθεί η εξάτμιση. Επομένως η αύξηση της θερμοκρασίας της γης θα αυξήσει την εξάτμιση και θα επιφέρει αύξηση των βροχοπτώσεων. Το αν και πως θα κινηθεί και που θα  πέσει το νερό της γήϊνης εξάτμισης είναι πράγματι θέμα. Στο σημείο αυτό τονίζω ότι ιδιαίτερα στη χώρα μας καταγράφονται τα τελευταία χρόνια συχνά έντονες θερινές πλημμύρες γεγονός σπάνιο πριν από λίγα χρόνια.

6.      Ο περίφημος υδροστρόβιλος της Χαλκιδικής δεν ήταν κάτι που συνέβη πρώτη φορά, (ξέχασαν να το αναφέρουν), αλλά ξανασυνέβη στην ίδια περιοχή πριν 34 έτη με 12 νεκρούς.

7.       Μπορεί κάποιος με κοινή λογική να ερμηνεύσει, πως όταν ο άνθρωπος ζούσε στις σπηλιές, χωρίς γνώση της φωτιάς, ήρθαν, έφυγαν, ξαναήλθαν, ξαναέφυγαν, κ.λ.π οι παγετώνες; Πως έγινε αυτό, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση; Μήπως το αίτιο είναι οι μεταπτώσεις της αποστελλόμενης ηλιακής ακτινοβολίας (με αύξησή της είχαμε τήξη των πάγων και με μείωσή της αύξηση των παγετώνων)

8.     Αν το κακό διοξείδιο του άνθρακα αυξηθεί, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας, τότε η κατά την χημεία αντίδραση της εξίσωσης της ζωής της φωτοσύνθεσης κατά το σχήμα:

CO2 + H2O + (ηλιακή θερμότητα) à Ζωή (βιομάζα +Ο2

επιβάλλει (έτσι λέγει η Χημεία), την αύξηση και του δεύτερου σκέλους δηλαδή της παραγωγής ζωής και του οξυγόνου;; Πως είναι δυνατόν το βασικό στοιχείο της ζωής το CO2να πυροβολείται. Μήπως στο εγγύς μέλλον (έρευνες γίνονται ήδη) το CO2θααποτελεί το στοιχεί σύνθεσης καυσίμων και βιομάζας (τροφής).

Επειδή τα παραπάνω ίσως δεν είναι κατανοητά,αναφέρω το παράδειγμα ενός χωρισμένου στα δύο χωραφιού με ντομάτες, που το ένα μισό είναι γυμνό και το άλλο έγινε θερμοκήπιο. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στο θερμοκήπιο θα έχουμε αυξημένη παραγωγή, επειδή όπως λέγει η χημεία αυξήθηκε το ένα σκέλος της εξίσωσης (θερμοκρασία, CO2), συμπαρασύροντας σε αύξηση το άλλο σκέλος δηλαδή την παραγωγή της ντομάτας και οξυγόνου. Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι όταν λειώσαν οι πάγοι και θερμάνθηκε η γη τότε είχαμε την εντυπωσιακή αύξηση της βιομάζας και κατεπέκταση της χλωρίδας και πανίδας (Δεινόσαυροι πάσης μορφής, μαμούθ, κ.λ.π), που χάθηκαν όταν έπαψε να υπάρχει επάρκεια τροφής.

9.    Θα ήθελα να ρωτήσω τους θιασώτες της κλιματικής αλλαγής να απαντήσουν στο θεωρητικό ερώτημα, αν κάψουμε άμεσα,σε ένα έτος,όλα τα γήϊνα αποθέματα ενέργειας (πετρέλαιο αέρια) η παραγόμενη ενέργεια σε τι ποσοστό της ετήσιας ηλιακής ενέργειας ανέρχεται; Μήπως η αύξηση αυτή είναι κάτω του 7% της ετήσιας αφικνούμενης θερμότητας, επιφέροντας μια ετήσια αύξηση της τάξης των 2-30Cκαι μετά τι; θα υπάρχει να καεί παρά μόνο η ετήσια παραγόμενη βιομάζα.Αν επομένως οι αυξημένες καύσεις προκαλούν μη επιθυμητή αύξηση της θερμοκρασίας της γης, τότε γιατί επιδιώκουμε με φωτοβολταϊκά να κρατήσουμε την ηλιακή ακτινοβολία; Για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία της γης;

10.   Αν λιώσουν οι πάγοι της θάλασσας (όχι της ξηράς) τότε μήπως η στάθμη της θάλασσας θα κατέβει λίγο, επειδή η πυκνότητα του νερού, που τήκεται και βρίσκεται μεταξύ Ο0Cκαι 40C, είναι μεγαλύτερη. Επομένως η όποια αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα επέλθει μόνο από τους χερσαίους παγετώνες και όχι από αυτούς που καταρρέουν εντυπωσιακά στις εικόνες της TV στη θάλασσα.

11.   Το παραμύθι ότι ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας πρέπει επιτέλους να παύσει. Το αστείο είναι ότι μας λένε ότι σε κάποια θάλασσα η στάθμη ανέβηκε (δεν ομιλούμε για παλίρροια και άμπωτη), λες και οι θάλασσες δεν βρίσκονται στο αυτό επίπεδο. Μήπως τα νησιά, που βυθίζονται, δεν βυθίζονται επειδή ανέβηκε η θάλασσα, αλλά επειδή βυθίζονται τεκτονικά. Μήπως πάλι ξέχασαν να αναφέρουν την ύπαρξη νέων αναδυόμενων νήσων.

12.  Μήπως το ελλειψοειδές σχήμα της γης επιτρέπει, στην εσωτερική θερμότητα της γήϊνης λάβας,να φθάσει συντομότερα στους πόλους και στον βαθύ Ειρηνικό και  όχι στον Ισημερινό: Μήπως αυτό ερμηνεύει τους θερμοπίδακες της Ισλανδίας και τα ηφαιστειογενή νησιά του Ειρηνικού; Η χιονολογία που γνωρίζω και σας αποτελούσε ένα εκ των αντικειμένων μου, λέγει ότι η αποκοπή μεγάλων (κεντρικών) παγόβουνων επιτρέπει την αφικνούμενη εσωτερική  θερμότητα να εκκενώνεται, ως τελείως επιθυμητή λειτουργία και στη συνέχεια τα κεντρικά παγόβουνα επανασυγκολλώνται. Όταν επομένως συμβαίνει αποκόλληση μεγάλων κεντρικών παγόβουνων, τότε πρέπει να νοιώθουμε ασφαλείς γιατί το πύον της εσωτερικής γήϊνης θερμότητας θα εξέρθει, και το όλον σύστημα δεν θα εκραγεί ακαριαία με απρόβλεπτες συνέπειες. 


Από τα παραπάνω δεν πρέπει κανείς να μου προσάψει την έννοια ότι αρνούμαι την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής, η οποία υπάρχει, αλλά με διαφορετικούς όρους και να με συντάξει στους υποστηρικτές  του Τραμπ. Το ότι υπάρχουν κλιματικές διαφοροποιήσεις είναι προφανές και αν προσέξει κανείς τις  αναφορές μου, θα δει ότι αναφέρω την συνεχή αύξηση των θερινών πλημμυρών και την αύξηση του ετήσιου ύψους βροχής σε πολλές ελλαδικές περιοχές.

Θεωρώ όμως ότι  τα αίτια πρόκλησης των παραπάνω μεταβολών,  κατά την ταπεινή μου άποψη, προέρχονται από την συγκέντρωση των ανθρώπων σε μεγαλουπόλεις, και των επακόλουθων επικεντρωμένων καύσεων (θέρμανση, βιομηχανία, κίνηση οχημάτων, κ.λ.π). Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεταβολές των δρόμων διακίνησης της εξάτμισης και της πορείας που ακολουθεί ο κύκλος του νερού, επηρεάζοντας τη συχνότητα εμφάνισης και την ένταση των βροχών. Κατά την άποψή μου αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση του αριθμού των πλημμυρικών βροχών και οι μειωμένες βροχές τη λοιπή περίοδο, οδηγώντας λειψυδρία.  Η λειψυδρία, που αποτελεί την μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή προέρχεται από: 


α) την συνεχώς – λόγω βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου - αυξανόμενη κατανάλωση νερού (άρδευση, ύδρευση, βιομηχανία, αναψυχή, κ.λ.π) και την σπάταλη εξάντληση των υπόγειων αποθεμάτων του νερού

β) την ταχεία κίνηση και απώλεια μεγάλου μέρους του ετήσιου ύψους βροχής που πέφτει με τη μορφή πλημμυρικών καταιγίδων και

γ) την αδυναμία να κατανοήσουμε ότι τα υπόγεια νερά δημιουργήθηκαν με διαχρονικές καταθέσεις νερού στην τράπεζα της γης και ότι χωρίς αύξηση των καταθέσεων η τράπεζα του νερού θα είναι κενή για να κάνουμε αναλήψεις. 


Στα πλαίσια αυτά επισημαίνω ότι το πλημμυρικό νερό δεν παύει να είναι νερό, το οποίο αν ταμιευθεί σε κατάλληλους και επαρκείς χώρους θα μετουσιωθεί από πλημμυρική κατάρα σε επιθυμητή ταμίευση, αποδόσιμη τη λείψυδρη περίοδο.Δεν νοείται στην σημερινή λείψυδρη περίοδο να επιτρέπουμε στα πλημμυρικά νερά να φεύγουν έστω αζήμια στη θάλασσα, χωρίς να παρακρατούνται και να αξιοποιούνται, Ως παράδειγμα αναφέρω ότι οι πλημμυρικές καταστροφές στην Μάνδρα με τους δεκάδες πνιγμένους, προήλθαν  από τα περίπου 850.000m3υπερχειλίζοντα πλημμυρικά νερά. Όμως η Μάνδρα διαθέτει κατάλληλους υπερκείμενους αποθηκευτικούς χώρους, όπου μπορεί να οδηγηθούν πάνω από 1.500.000m3 νερού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλημμύρα. Το νερό αυτό των 1.500.000m3είναι εν δυνάμει ικανό να επιλύσει θερινές ζωτικές υδατικές ανάγκες. Άρα επιβάλλεται το πλημμυρικό νερό, αντί να μας ζημιώνει,να το αποθηκεύουμε και να τα χρησιμοποιούμε την άβροχη περίοδο. Η πρόταση της μετουσίωσης της πλημμυρικής κατάρας σε ευλογημένη ταμίευση αποτελεί τη μόνη ασφαλή, αειφορική αποτελεσματική λύση.
Τελειώνοντας προκαλώ και παρακαλώ για την όποια αντίθετη άποψη.
Με εκτίμηση
Θεοφάνης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου