Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
Δελτίο Τύπου
30 Σεπτεμβρίου 2013
Η Κοινο_Τοπία και η Art in Progress σας καλούν να γνωρίσετε τις εικαστικές δημιουργίες του RE-culture 2 και το Σκαγιοπούλειο
Η Κοινο_Τοπία σε συνεργασία με την Art in Progress διοργανώνουν δύο ξεναγήσεις για τα μέλη της Κοινο_Τοπίας στον εκθεσιακό χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος τον έναν από τους τρεις χώρους όπου ξεδιπλώνεται το 2ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας “RE-culture 2” www.elculture.gr/exhibitions/reculture2-2013-655248#sthash.rY3j03Vg.dpuf
Συνολικά η έκθεση φιλοξενεί 15 εικαστικές επιμέλειες με περισσότερα από 200 έργα σύγχρονης τέχνης από περισσότερους από 140 καλλιτέχνες. Η παρουσίαση των επιμελειών πραγματοποιείται εκτός του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, στην Αγορά Αργύρη και στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά της Πάτρας. Πραγματοποιείται δε από 1 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου 2013 ενώνοντας την πόλη της Πάτρας με το διεθνές γίγνεσθαι της σύγχρονης τέχνης για δεύτερη φορά.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 5 και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 6μμ θα πραγματοποιηθούν 2 ξεναγήσεις 70 λεπτών όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις εικαστικές δημιουργίες που εκτίθενται, γνωρίζοντας παράλληλα το κεντρικό κτίριο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος και κατόπιν να περιηγηθούν στο περιβάλλοντα χώρο.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η κράτηση θέσης στο 2615.002009. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετασχόντων θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στο κτίριο του Σκαγιοπουλείου λειτουργεί το κέντρο προστασίας παιδιών του νομού Αχαΐας. Ανακαινίστηκε το 2001 και άνοιξε τις πόρτες του πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, για το 2ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας “RE-culture 2”, το 2013.
Οι επιμέλειες που παρουσιάζονται στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, στα πλαίσια του RE-culture 2, είναι έξι.
Οι επιμέλειες που παρουσιάζονται στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, στα πλαίσια του RE-culture 2, είναι έξι.
Η επιμέλεια της κ. Μαρίας Μαραγκού έχει σαν θέμα της το φόβο με έμφαση στο παιδικό φόβο. Χαρακτηριστικά 4 από τους καλλιτέχνες της επιμέλειας αυτής έχουν δουλέψει πάνω στο παιδικό φόβο και παρουσιάζουν τα έργα τους. Η έκθεση συμπληρώνεται και με άλλα έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, δείγματα βαθύτερου φόβου που ακολουθεί τον άνθρωπο έως και το βαθύ γήρας.
Ο κ. Κλεομένης Κωστόπουλος με θέμα “Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική” έχει επιμεληθεί έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων οι οποίοι απενοχοποιημένα πλέον από το σύμπλεγμα του «εξευρωπαϊσμού», δημιουργούν για να εκφραστούν, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα για το αν το έργο τους είναι επίκαιρο ή όχι, μοντέρνο ή όχι. Οι ζωγραφικές τους προτάσεις χαρακτηρίζονται για τη διαφορετικότητα και τη πολυμορφία τους.
Η κ. Νίκη Παπασπύρου έχει επιμεληθεί τα “Κρίσης Έργα”. Πρόκειται για έργα Τέχνης τα οποία είτε δημιουργήθηκαν, είτε πήραν τη τελική τους μορφή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009 έως και σήμερα). Έργα που παρουσιάζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με ποικίλους τρόπους επηρεασμένα από τη περίοδο της διαρκώς μεταβαλλόμενης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Η νοηματική σύνδεση των έργων γίνεται με την έννοια του αρχείου, ως πεδίο συνεχούς δόμησης και αποδόμησης της ιστορίας.
Το “Live/Action and the camera” είναι η επιμέλεια της κ. Ειρήνης Παπακωνσταντίνου. Τα έργα στην επιμέλεια αυτή, παρουσιάζουν το ανθρώπινο σώμα ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της εικαστικής δραστηριότητας, ως ένα εργαλείο ανοιχτού διαλόγου με αποδέκτες τους θεατές. Πρόκειται επίσης για μια ενότητα που θα εξερευνήσει τις ετερόκλητες μορφές της τέχνης της performance ως προς την παρουσίασή της και το μέσο μετάδοσης των εννοιών της. Γνωρίζοντας ότι η δυναμική της performance βασίζεται κατά κύριο λόγο στο δυνατό μέσο επικοινωνίας και άμεσης εμπειρίας της εξαιτίας της «ζωντάνιας» της.
Ο κ. Ηλίας Παπαηλιάκης έχει επιμεληθεί την ενότητα με έργα της κ. Μαρίας Πολυζωίδου. Είναι η πρώτη φορά που η καλλιτέχνης εκθέτει στοιχεία από την καλλιτεχνική της πρακτική και πρόκειται για ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από την ίδια, δύο σχέδια του αντικειμένου και δύο πίνακες με λάδι σε πανί.
Η ενότητα με τίτλο “Περί ηθικολογίας” με επιμελητή τον κ. Κωστή Σταφυλάκη είναι μια προσωρινή αποκρυστάλλωση ενός προβλήματος που δε θα μας εγκαταλείψει εύκολα. Πρόκειται για το πρόβλημα της ηθικοποίησης της ζωής. Το σεμινάριο με τίτλο «Περί ηθικολογίας» υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, υπό την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή Βασίλη Βλασταρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου