Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εν Αιθρία – Οικολογική Κίνηση Πάτρας www.oikipa.gr · Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr

     Ένα πρωτοποριακό διεθνές εικαστικό γεγονός ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου στην Πάτρα με τα φώτα της δημοσιότητας να μην το φωτίζουν τόσο όσο θα δικαιολογούσε η διεθνής του εμβέλεια. Μιλάμε για το διεθνές εικαστικό φεστιβάλ (https://www.facebook.com/artinprogress.visualart) RE-CULTURE που ξεκίνησε, για δεύτερη χρονιά τη δίμηνη δημιουργική του πορεία στην Πάτρα, κάνοντας τα εγκαίνιά του στην Αγορά Αργύρη και με το άνοιγμα τριών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης: στην Αγορά Αργύρη, στα παλαιά Δημοτικά Λουτρά της Γούναρη και στο Σκαγιοπούλειο.
Το πιο εκπληκτικό όμως ήταν, ότι το ξεκίνημα του σημαντικού αυτού καλλιτεχνικού γεγονότος συνδυάστηκε με κάτι πολύ όμορφο για την πόλη της Πάτρας, που πρέπει οπωσδήποτε να έχει συνέχεια: το άνοιγμα για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια από την ανακαίνισή του διατηρητέου κτιρίου του Σκαγιοπουλείου!
Στον πανέμορφο αυτό χώρο, που αν και ανακαινίστηκε το 2000 με έξοδα του πατρινής καταγωγής επιχειρηματία Κων. Δημητριάδη, παρέμενε από τότε κλειστός και αχρησιμοποίητος, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό. Ένα ιδιότυπο καθεστώς διοίκησης του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος και εμμονές ορισμένων προσώπων που μετέχουν σ’ αυτό, οδήγησαν στην αχρησία τόσων ετών.
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης στις μεγάλες και μικρές αίθουσες του Σκαγιοπουλείου ανέδειξε με λαμπρό τρόπο την αξία και την ομορφιά του μοναδικού αυτού για την Πάτρα χώρου, καθώς και η συναυλία που έγινε στον εξίσου θαυμάσιο – καθαρισμένο το καλοκαίρι από εθελοντές- προαύλιο χώρο μας θέτουν όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Αξίζει ένα μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν για να επιτευχθεί αυτό.
Επιστροφή στο κλειστό Σκαγιοπούλειο δε μπορεί πλέον ν’ αποτελεί επιλογή!
Οι φορείς που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του Σκαγιοπουλείου έχουν χρέος ξεκινώντας από την έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων του χώρου να στηρίξει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα να προχωρήσουν σε ενέργειες για να βρει το διατηρητέο αυτό κόσμημα της πόλης μια μόνιμη κατάλληλη χρήση. Είτε ως εκθεσιακός χώρος, είτε άλλη αρμόζουσα χρήση, είτε συνδυασμό.
Το άνοιγμά του κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ RE-CULTURΕ, στο πλαίσιο του οποίου εξάλλου, θα αναπτυχθούν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ένα πλήθος εκθεσιακών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων γύρω από την σύγχρονη τέχνη, είναι μια εξαιρετική αρχή.
Είναι αδιανόητο να μην έχει συνέχεια. 
 
Πληρ. για δημοσιογράφους: Γιώργος Κανέλλης, 6972.902750 (ΟΙΚΙΠΑ)
Ανδρέας Σπηλιώτης, 2615.002009 (ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου