Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική άποψη της Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη για το βιβλίο: «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» του Γεώργιου Ι. Μποτή, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 2016.




Μέσα από μια σπάνια, μεστή σε περιεχόμενο αλληλογραφία, γεννημένη στη φαντασία του συγγραφέα Γιώργου Ι. Μποτή προβάλλονται οι   «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» του για τις ανθρώπινες σχέσεις και την μεταξύ μας επικοινωνία, την αλήθεια, την αγάπη και τον έρωτα, τον θάνατο και το ρόλο της θρησκείας, τη δύναμη της προσευχής και για το κορυφαίο  στήριγμά μας, την ελπίδα.
Εμπνευσμένος από τις φιλικές εκμυστηρεύσεις ενός φίλου γιατρού,  σκιτσάρει με τη γραφίδα της πένας του τους ήρωες του βιβλίου του: Ενός βιβλίου 160 σελίδων, το οποίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος» στην  Αθήνα του 2016. Η διόρθωση και η επιμέλεια έχει γίνει από τη Δρ. Ζαννέτα Καλύβα – Παπαϊωάννου και είναι  αφιερωμένο στην ποιήτρια και συγγραφέα κ. Χριστίνα Ιατρού-Σοϊταρίδη. Ήρωες  του βιβλίου του είναι ένας στρατιωτικός γιατρός και η αξιόλογη  συνεργάτριά του, Ελπινίκη.
Μέσα στις 25 επιστολές του γιατρού προς την Ελπινίκη, αναδύεται  κυριολεκτικά η προσωπικότητα, το ήθος και το πνευματικό κάλλος του συγγραφέα Γιώργου Ι. Μποτή. Ο αναγνώστης εισπράττει την ευθύτητα του λόγου του, την απαράμιλλη αξία της εργατικότητας και της αφοσίωσης στο καθήκον. Η ελπίδα, η υπομονή    κι η καρτερία, χωρίς να γίνεται καμιά έκπτωση στις αρχές και στα πιστεύω του ανθρώπου, γίνονται οι σπόροι της επιτυχίας στη ζωή. Μάλιστα, μέσα στις σελίδες του βιβλίου, η ελπίδα  κατέχει την πρώτη θέση∙ καθώς με τη βαθιά πίστη στις εσωτερικές μας δυνάμεις και στην αξιοσύνη του χαρακτήρα, τα προβλήματα μπορεί να αμβλυνθούν και τελικά να εξαφανιστούν.
Η Ελπινίκη, ηρωίδα του συγγραφέα και παραλήπτης των φανταστικών επιστολών,  είναι μια γυναίκα με πλούσιο ψυχικό κόσμο. Βάσει  της ειλικρινούς και πηγαίας σκέψης του συγγραφέα, γινόμαστε κοινωνοί αξιών. Με ακραιφνές αίσθημα δικαιοσύνης φιλοσοφεί κι αναγεννά ρήσεις: «Όταν ο διατάσσων   δεν έχει ευαισθησίες και ανθρωπιά, τότε ο τρόπος της εντολής του μετατρέπεται σε αμετροέπεια και καταναγκασμό», «Το   χαμόγελο εκφράζει την καλοσύνη και την ευγένεια της ψυχής. Αιχμαλωτίζει τον συνομιλητή αρκεί να διαθέτει κι αυτός ένα minimum ποσοστό ανθρωπιάς κι ευαισθησίας»,  «Η ζωή είναι σαν μια κόψη ξυραφιού και πρέπει να περπατήσει κανείς πάνω σ’ αυτό το μονοπάτι με εξαιρετική προσοχή και ευέλικτη σοφία» θα μας πει ο   Γορτύνιος στην καταγωγή συγγραφέας Γιώργος Ι. Μποτής, στην 29η  και 30η  σελίδα του βιβλίου του.
Η πένα του τονώνει τον συναισθηματικό και πνευματικό μας κόσμο. Μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε και να προβληματιστούμε. Να αισθανθούμε πνευματική ευφορία.
Ανακαλύπτοντας τον θησαυρό της σκέψης του, πυροδοτούμε εντέλει και τους δικούς μας  μηχανισμούς σκέψης. Διαβάζοντας επιστολές γεμάτες  προβληματισμούς και ρήσεις διδασκόμαστε και γινόμαστε σοφότεροι. 
«Για να μαλακώσει η συμπεριφορά των ανθρώπων χρειάζεται αρκετός χρόνος. Ίσως και μια ολόκληρη ζωή» (σελ:31). Ευθύς  κι ειλικρινής χαρακτήρας, που απεχθάνεται ταλαντεύσεις και μισόλογα, που υπολογίζει  τους ανθρώπους. «Μεγαλείο ψυχής η αναγνώριση της ικανότητας των άλλων» καταλήγει στο συμπέρασμα ο συγγραφέας ( σελ:36). 
 Θεωρώντας την κάθε στιγμή της ζωής, αρχή νέας πορείας, προγραμματίζει τη δράση του και βρίσκεται σε συνεχή ανανεωτική και δημιουργική σκέψη για το μέλλον χαρίζοντας αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχιση της ζωής και του αγώνα της. Κατευθύνει  τη σκέψη του εκεί που πραγματικά επιθυμεί. Σε ό,τι  αγαλλιάζει την ψυχή του.
Απαντά σε πανανθρώπινα υπαρξιακά ερωτήματα, για την ζωή και τον θάνατο, την αθανασία της ύλης και του πνεύματος και κατ’ επέκταση στην αθανασία της ψυχής.
Μας κατευθύνει και μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Στην θέση εκείνη που αρμόζει σε κάθε ορθολογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.
Οι «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»  του  συγγραφέα  Μποτή, είναι ένα βιβλίο που ο καθείς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως συμβουλευτικό οδηγό στην καθημερινότητά του. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί όχι μία φορά, αλλά πολλές φορές και κάθε φορά ο αναγνώστης να ρουφά περισσότερη γνώση,  περισσότερα νοήματα. Γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων. Δέκτες διδαχών ζείδωρης γνώσης. 
Μελετώντας το βιβλίο έχω την αίσθηση πως ο συγγραφέας έχει ρουφήξει το απόσταγμα της γνώσης από πολλά αξιόλογα βιβλία κι από βιώματα, μεταγγίζοντάς τα  επιτυχώς μέσα στις 146 σελίδες των επιστολών του έργου «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ».  Ο μελετητής αναριγεί από τη δύναμη του λόγου κι από τις διδαχές. Ιδίως στα κεφάλαια «Ο  έρωτας ωραιοποιεί τα πάντα»,  «Ο γιατρός προσγειώνει την Ελπινίκη», «Οι απόψεις του γιατρού για τη προσευχή», αισθάνεσαι πνευματική αναμόρφωση. Ανάταση ψυχής.
Πολλές εκ των επιστολών παίρνουν μορφή δοκιμιακού λόγου που αναλύουν υπαρξιακά και θρησκευτικά  ερωτήματα. Στο κεφάλαιο «Η σχέση του ανθρώπου με το Θεό» της σελίδας 108, εστίασα την προσοχή μου στο ότι είμαστε ένα ελάχιστο πολλοστημόριο, ένα ελάχιστο Κτίσμα και μικρή πυγολαμπίδα μπροστά στο μεγαλείο του Άκτιστου και Ανέσπερου φωτός του Κτίστη, που «ουδείς εώρακεν πώποτε»  (Ιωάννη 1, 18),  πως η Θεία Ουσία ενσαρκώνει το μεγαλείο της Αγάπης και πως μόνο με την Αγάπη μπορούμε  να διαισθανθούμε την υπαρκτική ταυτότητα του Θεού.
Ο συγγραφέας μας προτείνει τη βίωση της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης στην καθημερινότητά μας κι αυτό επειδή η Πίστη μας τονώνει κι ενισχύει την υπαρξιακή μας υπόσταση. Η Ελπίδα είναι η γαλήνια μουσική ενάντια στις απροσδόκητες και δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Μετά το γαλήνεμα της ελπίδας μας καταυγάζει η Αγάπη και θεία πληρότητα. 

Αγαπητέ κύριε Μποτή, σας ευχαριστούμε  για την προσφορά των  βιβλίου σας που μόνο έλλαμψη νου κι αυγασμό καρδιάς προσφέρουν.

Με αμέριστο σεβασμό κι εκτίμηση

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

( Συγγραφέας- Εικαστικός)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Γ. ΜΠΟΤΗ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ Ι. ΜΠΟΤΗ


Ο Γιώργος Ι. Μποτής γεννήθηκε στην Βάχλια του Δήμου Γορτυνίας. Σπούδασε Θεολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά. Ασκεί δικηγορία και παράλληλα ασχολείται με την Ποίηση και τη Λογοτεχνία γενικότερα. Έχει εκδώσει εκτός των νομικών και των θεολογικών του έργων, έξι δίγλωσσες (Ελληνικά – Αγγλικά) ποιητικές συλλογές: «Οδοιπορικό», «Αλφαβητάρι της Αγάπης», «Στη Μάνα μου», «Αγάπης παραλειπόμενα», «Μαρτυρία» και «Αγάπης Εγκώμιον», που απέσπασε το πρώτο Βραβείο Ποίησης από το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Κυκλοφόρησαν επτά βιβλία του, μεταφρασμένα στην Αγγλική γλώσσα: «Ταξιδεύοντας στη Μογγολία», «Επιστροφή στην Αθωότητα – Γράμματα στην Ευρυδίκη», «Καθ’ οδόν», το έμμετρο θεατρικό έργο «Διέξοδος στο Αδιέξοδο», «Γεύση Αιωνιότητας’ και το έμμετρο θεατρικό έργο «Σύγχρονη Τραγωδία». Το 2010, από τις εκδόσεις «Πλάτανος», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μια καταιγίδα δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ», με συνέντευξή του στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη. Έχει βραβευτεί για το λογοτεχνικό του έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τον τίτλο του Διδάκτορα της Λογοτεχνίας από την Διεθνή Ακαδημία Τεχνών & Πολιτισμού / Παγκόσμιο Κογκρέσο των Ποιητών, της οποίας και είναι ισόβιο Μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου