Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Με το διήγημα «ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ» σφραγίστηκε η πρώτη μου συμμετοχή στο 18ο παιχνίδι "Παίζοντας με τις λέξεις".


«ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ» 
της Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη

Τον τελευταίο καιρό δεν τον έπιανε ύπνος. Ποθούσε τη δραπέτευση…  Να ανακαλύψει μυστικά νικηφόρων μαχών. Να επαναστατήσει όπως δεν επαναστάτησε ποτέ του.
Ψηφίδες  ενός κατακερματισμένου κόσμου∙ σαρακοφαγωμένο   ξύλο που ψιθύριζε παλαιωμένες συνταγές σε κάθε δυνάμωμα καταιγίδας. Στις βραδινές οδομαχίες ήταν παρόν, προσπαθούσε ακατάπαυστα  να σπάσει τα οδοφράγματα, παρέμενε όμως   αγκιστρωμένος στο ίδιο ανυπέρβλητο σημείο. Είχε μέρες που τον  κυρίευε ο μέγας φόβος μη κι αποδημήσουν τα όνειρα και δεν  αλλάξει ρότα η ζωή.  Χρόνια παρέμενε τυλιγμένος στο σεντόνι της αδράνειας.  Βολόδερνε  με  ρητορείες μεγαλόστομες  που τον κρατούσαν  θαλερό, αναμένοντας να  ασπαστεί ανίδρωτος το ξανθό  φως της επομένης μέρας.
Ποτέ δεν κατάλαβε πως το πιο δύσκολο βιβλίο είναι ο άνθρωπος. Πως μέσα  στις σελίδες του φίλοι κι εχθροί  παραμένουν αδιάβαστα ιδεογράμματα. Αδιάβαστος χώθηκε στο στόμα του λύκου να διασώσει την ηρωίδα του παραμυθιού . Χόρεψε μαζί με θεούς και δαίμονες και λικνίστηκε ωσάν το στάχυ προτού τον ρίξει η μοίρα του στο μεγάλο αρύβαλλο να παλέψει με νέες όχεντρες. Μέσα στο νέο οχετό δεν του δινόταν   χώρος να ξεμυτίσει. Εξαρτημένος απ’  την  ανελέητη  ρουτίνα του,  στάθηκε  να  κάνει  επανειλημμένως  τις ίδιες σπασμωδικές κινήσεις.   Με υπερβολική ευήθεια  έκανε απαγορευτικές σκέψεις και σε  φλιτζάνια  καφέ συνέχισε  να ξορκίζει το έρεβος∙ να ανοίξουν, τάχα,  διάπλατα οι κόρες των ματιών και να ερμηνεύσει τα σύμβολα στο κατακάθι∙ ν’ αντιληφτεί με  ευδρομία  την αιτία των κακών που τον έδερναν.  Να  γεννηθεί η λευτεριά μέσα από εκείνη τη διαμάχη και να γίνει επιτέλους η δοκιμασία του  ανεξάντλητη πηγή που θα τον ωθούσε βήματα  μακριά απ’  το κακό που τον έδερνε και θα τον τοποθετούσε  κοντύτερα στην ουσία των πραγμάτων.
Με λάθος τακτική αποζητούσε τη  λύτρωση. Αν και τσουρουφλίστηκε στου κέρβερου τη φωτιά, πιάστηκε για μια ακόμη φορά από μια κλωστή ελπίδας. Σήκωνε ανάστημα για ν’ αποφύγει τον πνιγμό. Εξάλλου, την παραβολή του Ασώτου την είχε βιώσει εξ επαφής. Ο μόσχος ο σιτευτός είχε θυσιαστεί για λόγου του δεκάδες φορές.  Μετά από τόσες πτώσεις στα τάρταρα και τόσα αδέκαστα στραπάτσα, έβαζε στοίχημα πως ο δρόμος της δική του λευτεριάς δεν ήταν τούνελ που εύκολα θα χανόταν και θα περιπλανιόταν χωρίς πυξίδα στο αχανές κι έρημο ορυχείο της ψυχής του…
Κι ας ήτανε ανεμοδείκτης με κολοβή ουρά… κι ας  προσποιούταν  πως ρυθμιζόταν αλάθητα από τα ρεύματα των καιρών…  ένοιωθε να πλησιάζει η σωτηρία του απ’ τον  ηθελημένο πόλεμο που είχε ξεσπάσει μέσα του. Ανάγνωσε στην τελική πως το καθήκον είναι η ηχώ μιας μεγάλης κι ανυπότακτης ψυχής καθώς ταχυπορούσε  στα νερά του Αχέροντα να προλάβει  το ηλιοβασίλεμα στις  Ηράκλειες στήλες.

Με το διήγημα «ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ» σφραγίστηκε η πρώτη μου συμμετοχή στο    18ο Παίζοντας με τις λέξειςπου με μεράκι είχε διοργανώσει η αξιοθαύμαστη Μαρία  Καρβούνη  στο My trips on blog.

9 σχόλια:

  1. Καλωσόρισες στο Παιχνίδι μας Μαρία.
    Πολύ δυναμική η πρώτη σου εμφάνιση. Ήταν μέσα στις επιλογές μου!
    Πολύ δυνατή γραφή. Μπράβο σου!
    Φιλιά!
    Αριστέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Αριστέα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Με την καταπληκτική συμμετοχή σου « Το τείχος» κέρδισες τον θαυμασμό μου και τους 3 βαθμούς μου γιατί κατεδάφιζες με τη γραφίδα σου το τείχος της άγνοιας και φανέρωνες ολοκάθαρα την Πηγή της ευτυχίας που είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος.
      Εύχομαι να είσαι γερή, δυνατή και πάντα να δημιουργείς όμορφα πράγματα γεμάτα έμπνευση και αγγίγματα ψυχής.

      Με όλη μου τη φιλία

      Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

      Διαγραφή
  2. Καλώς όρισες Μαρία στο δικτυακό λογοτεχνικό δρώμενο. Είναι τιμή μας που σε είχαμε κοντά μας αγαπητή φίλη.
    Επίσης πρώτη μου φορά και εμένα εδώ στο σπιτικό σου.
    Διάβασα με μεγάλη προσοχή, σεβασμό και δέος θα έλεγα τις "Δραπετεύσεις".
    Ένα αφήγημα με έντονα φιλοσοφικά και σκεπτικιστικά χαρακτηριστικά. Με ζητήματα όμορφα δοσμένα.
    Δυνατή η γραφή σου, σαφέστατα τα επιχειρήματα. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που τα κατοχυρώνεις και η λογοτεχνική υφή που του έδωσες σε αυτό το μοτίβο της περιγραφής του ήρωά σου.
    Τα συχαρητήριά μου Μαρία και φυσικά σε περιμένουμε στην "γειτονιά" σε μόνιμη πια παρουσία.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Ιωάννη σε Καλωσορίζω στις Άδυτες διαδρομές. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω. Και η δική σου συμμετοχή ήταν υπέροχη και μου έκανε εντύπωση.
    Σας εύχομαι κάθε καλό και καλή συνέχεια!

    Με όλο μου το σεβασμό

    Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου πολλά πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου συμμετοχή!
    Έδωσες ένα υπέροχο στίγμα με την πρώτη σου συμμετοχή και σε ευχαριστώ πολύ για όλα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Μαρία κι εγώ σε ευχαριστώ από καρδιάς γιατί μέσω του δρώμενου που διοργανώνεις μετατρέπεις τις ανησυχίες μας και τις φωνές μας σε ένα πρωτότυπο οίστρο έμπνευσης και δημιουργίας.

      Να είσαι καλά! Καλή συνέχεια!

      Με όλη μου την εκτίμηση

      Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

      Διαγραφή
  5. Συγχαρητηρια για την συμμετοχη σου και για την πρωτη σου φορα.. ιδιαιτερη και ενδιαφερουσα ..καλη συνεχεια σε οτι κανεις καλο σου βραδυ φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Ρούλα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εύχομαι να είσαι πάντοτε γερή, δυνατή και δημιουργική!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλωσόρισες στο παιχνίδι! Και μάλιστα με μια συμμετοχή που δεν μπορούσε να την αφήσει κανείς σε μία μόνο ανάγνωση. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή