Σάββατο 11 Μαΐου 2019

«Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας», δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα.... Θέλει Αρετή και Τόλμη η Εκεχειρία!


  Logo

Logo

Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας, κάθε τέσσερα χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες ενωνόντουσαν για να τιμήσουν τους θεούς τους. Οι άνθρωποι της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» εμπνεόμενοι από την αναφορά του Παυσανία στην ορεινή διαδρομή που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων) και κάλυπτε τις ανάγκες μετακίνησης του συνόλου των κατοίκων της Ήλιδας, των πόλεων και οικισμών της ορεινής περιοχής, όταν επιθυμούσουν να μεταβούν προς ή να επιστρέψουν από το Ιερό της Ολυμπίας, είτε για να προσκυνήσουν ή και για οποιονδήποτε άλλο λόγο, προσπάθησαν και συνέδεσαν το αρχαίο με το σύγχρονο.
Τον Απρίλιο του 2016, στον ιερό αυτό τόπο, ένα κορυφαίο γεγονός διεξήχθη για πρώτη φορά μετά το τέλος των Αγώνων της αρχαιότητας: Ο πρώτος δρόμος που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία. «Ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016». Εκεί όπου οι αθλητές άφηναν τα όπλα τους για να αγωνισθούν, εκεί όπου ο καθένας όταν έφθανε για να αγωνισθεί τον αγώνα τον καλό, έχοντας κάνει τον δικό του δρόμο Εκεχειρίας από τον τόπο του μέχρι την Ήλιδα, εκεί όπου παραδίδοντας τα όπλα του και συνεχίζοντας άοπλος, συμμετείχε στον αγώνα της ευγενούς άμιλλας, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα, εκεί γεννήθηκε και η Εκεχειρία ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες. Ένα μήνυμα όχι μόνο προς τον τότε γνωστό κόσμο, αλλά ένα μήνυμα που διαπερνά την ιστορία και φθάνει στις μέρες μας πιο επίκαιρο από ποτέ. Το μήνυμα της Εκεχειρίας. Της Εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη!
 

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η «Συμπολιτεία Ολυμπίας»,  διοργανώνει τον «Δρόμο της Εκεχειρίας»: Τον δρόμο που οδηγεί από την Ήλιδα στην Ολυμπία‧ τον δρόμο που οδηγεί από την Εκεχειρία στην Ειρήνη.
Είμαι πολύ ευτυχής που αξιώθηκα να συμμετάσχω επιτυχώς στον εφετινό Δρόμο Εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 5 Μαΐου από την Αρχαία Ήλιδα, στην Αρχαία Ολυμπία.  Η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» απέδειξε  ότι αυτός ο νέος θεσμός εδραιώθηκε στα δρομικά δρώμενα της χώρας, τον οποίο η κοινωνία αγκάλιασε για μια ακόμη χρονιά με περισσότερη θέρμη.



















Μαζί με το σύζυγο μου Ιωάννη, αγαπητούς φίλους μαραθωνοδρόμους και 550 περίπου δρομείς  και περιπατητές, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά,  περάσαμε  μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας προκειμένου να φθάσουμε στην Αρχαία Ολυμπία και να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας που ήταν προαπαιτούμενο για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.
Η πομπή ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί, προτού καλά καλά χαράξει ο ήλιος… και παρά τα εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα (ήλιος, αέρας, σύννεφα, βροχή) καταφέραμε  λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα να μπούμε  στην Ολυμπία με τον κόσμο στα πεζοδρόμια να μας επευφημεί. Παρά την βροχή που έπεσε περίπου στο 30ο χιλιόμετρο, από το Χειμαδιό στο Σόπι, δεν πτοηθήκαμε  και συνεχίσαμε να βαδίζουμε μέχρι το παγκόσμιο σύμβολο των Ολυμπιακών Αξιών, την Ολυμπία!
Η ιδιαιτερότητα του Δρόμου της Εκεχειρίας, που εφέτος έγινε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Νίκη αποτελεί ο τερματισμός και για τον λόγο αυτό βραβευτήκαμε  με αριθμημένο μετάλλιο. Ο Δρόμος στηρίζεται στην ίδια λογική με την Εκεχειρία, η εφαρμογή της οποίας, όταν έχει επιτυχία οδηγεί στην ειρήνη.


























Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι 49 και κάτι, χιλιόμετρα. Ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και περνά μέσα από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας, περισσότερα εκ των οποίων ήταν πυρόπληκτα, και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα η διαδρομή διέρχεται από τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Ξεκινά  από την Αρχαία Ήλιδα και  διέρχεται από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος,  καταλήγοντας στην Αρχαία Ολυμπία.
Στο διάβα μας,  ως δρομείς, κήρυκες της Εκεχειρίας, τύχαμε  της φιλοξενίας του Ξένιου Δία μέσα από τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων που από τα βάθη των αιώνων φτάνει στις μέρες μας γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο. Οι σύγχρονοι κάτοικοι, απόγονοι των αρχαίων Ηλείων, μας υποδέχτηκαν με καρπούς που γεννά η Ηλειακή γη. Παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, σταφίδες, γαλακτοκομικά, κρασιά, χυμούς, ξηρούς καρπούς, ό,τι είχε ο κάθε ένας… έγιναν  προσφορά σε όλους τους σύγχρονους κήρυκες της Εκεχειρίας αλλά και στους περιπατητές, μαζί με   ένα ποτήρι δροσερό νερό από τις πηγές τους. (Οι κάτοικοι  προετοιμασμένοι για το μεγάλο γεγονός,  έγιναν εθελοντές, προσφέροντας τη μοναδική Ηλειακή φιλοξενία, υποδεχόμενοι τους δρομείς όχι μόνο με νερά και χυμούς αλλά και καλούδια του τόπου τους που είχαν ετοιμάσει οι τοπικοί Σύλλογοι. Για λίγα λεπτά, μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας για  το επόμενο χωριό και να συνεχίσουμε   μέχρι τον τερματισμό μας,  στην Αρχαία Ολυμπία).
Χρειάστηκαν 1623 χρόνια για να ξαναενωθεί η Ήλιδα με την Ολυμπία με αυτό το μοναδικό γεγονός: Τον πρώτο δρόμο που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία. «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας», δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα.... Θέλει Αρετή και Τόλμη η Εκεχειρία!  Μακρύς  και δύσκολος δρόμος μέχρι να φτάσουμε στην ιερή γη της Ολυμπίας. Μακρύς και δύσκολος… όπως ακριβώς δύσκολη είναι και  η εκεχειρία.  Έχει ανηφόρες… κατηφόρες… και κακοτράχαλα μονοπάτια.  Όμως όλοι εμείς, αθλητές, στρατιωτικοί, απλοί πολίτες, κρατώντας ένα κλαδί ελιάς και καταθέτοντας όλες τις δυνάμεις μας,   τρέξαμε στις  5 του Μάη  ημέρα Κυριακή και θα  συνεχίζουμε να τρέχουμε κάθε χρόνο τα 49 χιλιόμετρα και 800 μέτρα για να μεταφέρουμε και να μεταδίδουμε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της Εκεχειρίας. Θα συνεχίζουμε να  δίνουμε τον αγώνα μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας‧ θα    είμαστε συνεχιστές και   κήρυκες της Εκεχειρίας, της Ειρήνης‧  τονίζοντας πως η Εκεχειρία δεν είναι απλά μια προσωρινή διακοπή εχθροπραξιών που κάποιοι τη χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να επανεξοπλιστούν, αλλά μια ευκαιρία για διάλογο, μια ευκαιρία για συνεννόηση, μια ευκαιρία και μια ανάσα ζωής για την επικράτηση της ειρήνης.
Συνοψίζοντας, τονίζω: Η Εκεχειρία είναι το σημαντικότερο βήμα για τη συνέχιση του διαλόγου και μέσω αυτού του διαλόγου, της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Από την ιερή γη της Ηλείας από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις θα συνεχίζουμε να  ανοίγουμε το δρόμο της δικής μας μικρής εκεχειρίας. Της μικρής εκεχειρίας που ξεκινάει από τον κάθε ένα από εμάς, από το σπίτι μας, από την αυλή μας, από τη γειτονιά μας, από την πόλη μας, για να φέρουμε στον κόσμο τη μεγάλη Εκεχειρία. Αυτήν που, τούτη τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, την έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη.
Ας γίνει λοιπόν η εκεχειρία το πρότυπο για τη φιλία, την αλληλοκατανόηση, την ανοχή, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την παραδοχή της υπέρτατης αξίας της ειρήνης. Κάθε μέτρο από τα περίπου 49,8 χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία θα μας φέρνει κάθε φορά όλο και πιο κοντά στο στόχο, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο! Μακάρι ο κάθε δρομέας να έχει γίνει αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.
Στον «Δρόμο της Εκεχειρίας» όπως και στον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» βραβεύτηκαν όλοι οι τερματίσαντες, γιατί σημασία έχει ο δρόμος και η διαδρομή προς την Εκεχειρία. Ήττα  θα ήταν να μην πετυχαίναμε να φτάναμε στο τέρμα, που δεν είναι άλλο από την Εκεχειρία με τελικό προορισμό την Ειρήνη.
Αποτέλεσμα εικόνας για εκεχειρία 2019 
Μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» αναβιώθηκε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι αλλά και  γεφυρώθηκε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, θυμίζοντας σε όλους μας το λόγο για τον οποίο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Βάσει  του Μονοπατιού  της Εκεχειρίας, ξαναεμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη. Ως  επισκέπτες-περιπατητές μας δόθηκε δυνατότητα να περπατήσουμε την Ιερή αυτή γη μέσω των μονοπατιών της,   να  βιώσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και την φιλοξενία. Να γίνουμε ένα με τη φύση, διατρέχοντας περιοχές με ελιές, αμπέλια, ρόδια, αρωματικά φυτά κ.α.
Καταθέτοντας την εμπειρία μου από την ολοκληρωτική συμμετοχή και διάβαση του Μονοπατιού της εκεχειρίας κι ενώνοντας τη δύναμή μου με τη δύναμη και τη φωνή όλων μας,  εύχομαι το μήνυμα  της ιερής εκεχειρίας  και το ιδανικό της ειρήνης να αποτελέσει σκοπό ζωής για τη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας για  μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία.


Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη


Πληροφορίες και φωτογραφίες πάρθηκαν από  http://routeoftruce.com/

1 σχόλιο:

  1. !!!!!!!!!!!
    Τι λες τώρα Μαρία! Συγχαρητήρια κοπέλα μου για όλο αυτό απ την καρδιά μου. Και μπράβο διπλά και για σένα και τον σύζυγό σου που αποτελείται ζευγάρι και σε αυτήν την υπέροχη δραστηριότητα.
    Μένω συγκινημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή