Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

«H ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΙΣΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ».Ένα άρθρο για την "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" του Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 
 (Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη,  Επιτ. Δικηγόρου και Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών)

Την  όγδοη μέρα του Μάρτη,  μέρα της Άνοιξης γιορτάζουν όλες οι γυναίκες  της οικουμένης. Μια ανεξόφλητη παγκόσμια οφειλή, του μισού πληθυσμού της, στο άλλο μισό. Όμως τι άραγε  γιορτάζουν; Την ανεξαρτησία τους; την ισότιμη αντιμετώπισή της; την αναγνώριση  των δικαιωμάτων της ;
Βέβαια η  γυναίκα  του σήμερα δεν είναι η γυναίκα του χτες, έχει όμως πολύ  δρόμο να διανύσει  ακόμη. Δημιουργήθηκε  από το Θεό κατά τη Γραφή ,από μία  πλευρά του άνδρα  για να τον συμπληρώσει, γιατί, «ου καλόν είναι τον άνδρα μόνον, ποιήσωμεν αυτώ βοηθόν…»,  να είναι  στο πλευρό του, συνεργάτης, σύντροφος, βοηθός  και συνδημιουργός.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ότι και σήμερα  υπάρχουν γυναίκες που κακοποιούνται, αποτελούν αντικείμενο  εκμετάλλευσης  ακόμη και αγοραπωλησίας.
Η σημερινή  γιορτή  καθιερώθηκε για να θυμίζει τις υποχρεώσεις  όλων μας  απέναντι στη γυναίκα. Να θυμίζει ,το σεβασμό και την αγάπη  που οφείλουμε όλοι  στο πρόσωπό της   και τη στάση μας  ως  κοινωνία για τη δικαίωση των αγώνων της ,για  ισότιμη αντιμετώπιση της.
Βέβαια η γυναίκα δίνει καθημερινά το παρών της   και αξιώνει την ανάλογη τιμή  όλες τις μέρες του χρόνου.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν  κι εμείς μαζί της, τις κατακτήσεις της, ας χαρούμε μαζί της τις επιτυχίες της ,ας αγωνιστούμε μαζί της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της και ας σταθούμε δίπλα  σ’ όλες   τις καταπιεσμένες γυναίκες του κόσμου.
Ας γιορτάσουμε τη Γυναίκα Μητέρα, τη Γυναίκα σύντροφο, τη Γυναίκα  αδελφή, τη Γυναίκα  κόρη, τη Γυναίκα εγγονή, τη Γυναίκα  ερωμένη, τη Γυναίκα σύμβολο. Ας τη γιορτάσουμε  Μητέρα, την πιο γλυκιά μορφή της οικουμένης, του σύμπαντος κόσμου. Ας τη γιορτάσουμε  σύντροφο, συνοδοιπόρο της ζωής, συμμέτοχο της χαράς και της λύπης συνδημιουργό της ζωής.
Ας τη γιορτάσουμε  αδελφή, του ονείρου, της αναζήτησης, της εχεμύθειας, των μυστικών της εφηβείας.
Ας τη γιορτάσουμε  φίλη, τις ώρες του πόνου της χαράς και του έρωτα.
Ας τη γιορτάσουμε   κόρη, μικρή αγαπημένη, κρυφή απαντοχή,  και της ζωής συνέχεια.
Ας τη γιορτάσουμε εγγονή απαντοχή των γηρατειών μας  συνέχεια της ύπαρξης μας. Ας τη γιορτάσουμε  ερωμένη, ιέρεια του πάθους, του πόθου, της χαράς και της λύτρωσης.
Η Γυναίκα  αποτελεί ένα μύθο και  ένα σύμβολο.
 Είναι η τροφός των γενεών.
Ανέδειξε Μύστες, Ήρωες, Επιστήμονες, Στρατηλάτες, Ηγέτες της προόδου, της Ειρήνης και της Ευημερίας.
Η γυναίκα υπήρξε  και παραμένει το στήριγμα για κάθε  μεγάλο άντρα  πίσω από τον οποίο θα τη βρούμε πάντα, αλλά και για κάθε ταπεινό εργάτη.
Ας γιορτάσουμε τις γυναίκες που έγιναν φωτεινά
Σύμβολα, στη διαδρομή των αιώνων και ας δώσουμε επί τέλους στη Γυναίκα  τη θέση που της αρμόζει μακριά από ποσοστώσεις και μικρόψυχα μερίδια  στα κέντρα εξουσίας.
H γυναίκα είναι και πρέπει να παραμείνει ίση και ισότιμη δίπλα στον άντρα.
Να μην αποτελεί το φύλο της αιτία κοινωνικού ή πολιτικού αποκλεισμού της.
Στη σημερινή μέρα της γιορτής της, νοιώθω την ανάγκη να της απευθύνω ένα  εγκάρδιο χαιρετισμό με τα λόγια του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά:

         « Χαίρε, , Γυναίκα Εσύ, Αθηνά ,Μαρία Ελένη, Εύα.
          Να η ώρα σου. Τα ωραία φτερά δοκίμασε και ανέβα
          Καθώς είσαι ανάλαφρη και πια δεν είσαι σκλάβα
          Προς τη μελλούμενη άγια γη πρωτύτερα εσύ τράβα
          Κι ετοίμασε τη νέα ζωή, μιας νέας χαράς υφάντρα
          Κι ύστερα αγκάλιασε, ύψωσε και φέρε εκεί τον άντρα
          Και πλάσε την πρωτόπλαστη, ω Αγάπη εσύ αρμονία
          Εσύ Ομορφιά, Σοφία εσύ Πειθώ και Παρθενία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου