Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Παραδοσιακός θερισμός με δρεπάνια και αλώνισμα με άλογα το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 στην Καρύταινα Αρκαδίας.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟΜε πρωτοβουλία και οργάνωση του «Συλλόγου των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», σε στενή συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας, την συμπαράσταση του Δήμου Μεγαλόπολης και με την στήριξη του Συλλόγου «Κοινόν Καρυτινών», πρόκειται να διεξαχθούν Εκδηλώσεις Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος στην Καρύταινα Αρκαδίας το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017.

Στόχος είναι η αναβίωση μιας παραδοσιακής γεωργικής δραστηριότητας όχι σαν εργασία τώρα πια, αλλά σαν έθιμο. Είναι μια προσπάθεια των συλλόγων του χωριού με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων να αναβιώσουν το αλώνισμα σαν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Μέσω της εκδήλωσης επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική μας κληρονομιά και η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος θυμίζει στους μεγαλύτερους εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα. Στους μικρούς μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλαιότερη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για το μεθυστικό δέσιμο της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

Για την επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης, κρίσιμο ρόλο, πρόκειται να διαδραματίσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Καρύταινας μαζί με τη δασκάλα τους, καθώς επίσης και μαθητές σχολείων της Περιοχής.
Οι εκδηλώσεις πρόκειται να διεξαχθούν, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, σε διάφορες τοποθεσίες και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόσο τους χώρους του θερισμού και του αλωνίσματος όσο και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής αλλά και τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας. Επίσης οι επισκέπτες, μπορούν να συνδυάσουν την εκδρομή τους με αθλητικές δραστηριότητες στα ποτάμια της περιοχής ή με γευσιγνωσία της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα της Καρύταινας και των γειτονικών περιοχών.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  «Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», ΝΙΚΗΤΑΡΑ 5-7, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2103302777- 6981308525,  email: syllogostheodoroskolokotronis@gmail.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου