Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Κριτική άποψη της Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη για το βιβλίο: «Μια καταιγίδα δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ» συνέντευξη του Γεώργιου Ι. Μποτή στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, Αθήνα 2010.


«Μια καταιγίδα δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ», συνέντευξη του Γεώργιου Ι. Μποτή στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, ένα πόνημα το οποίο έχει εκδοθεί στην Αθήνα του 2010 από τις Εκδόσεις Πλάτανος, διόρθωσης κι επιμέλειας της Ζαννέτα Καλύβα- Παπαϊωάννου.
Με δελεαστικές ερωτήσεις η  Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη προκαλεί τον καταξιωμένο νομικό και λογοτέχνη Γεώργιο Ι. Μποτή να αφηγηθεί γεγονότα, να απαντήσει σε διάφορες σκέψεις και περιστατικά της γενιάς του, και να αναφέρει τα ερείσματα που τον οδήγησαν στην καταγραφή  του 17ου έργου του: « Καθ’ οδόν -  en route»  ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας το ζήλο, το ήθος και  τη διάνοια του συγγραφέα Γεώργιου Ι. Μποτή. Μέσα στις 36 σελίδες του βιβλίου,  παρουσιάζεται οφθαλμοφανής  ο άμεσος συναισθηματικός δεσμός του ανθρώπου με τον έμψυχο κι άψυχο περιβάλλοντα κόσμο (εξαρτώμενος βέβαια από τον ψυχισμό του καθενός, την αιτιολογία  και την αφορμή που εξάπτει τον ίδιο το συναισθηματισμό).
Με αμεσότητα απαντιόνται όλα τα ερωτήματα που θέτονται στον Λογοτέχνη Γεώργιο Ι. Μποτή από την ομότεχνή του  Ζαχαρούλα: Για τη γενέτειρα πατρίδα του τη Βάχλια Αρκαδίας, για τη βίωση των συνταρακτικών γεγονότων της κατοχής και του εμφυλίου. Οι μνήμες ξεπηδούν απρόσκλητες και δεν καταπνίγονται για να μην μετατραπούν σε Ερινύες και ταλαιπωρήσουν τη ζωής μας… Αναμνήσεις παιδικών χρόνων, σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με τα ερειπωμένα σπίτια της υπαίθρου…
Ευρυμαθής και γλωσσοπλάστης ο Γεώργιος Ι. Μποτής, έδωσε στις εκδόσεις του το όνομα «ΠΛΑΤΑΝΟΣ», από το ευσκιόφυλλο πλατάνι που βρίσκεται έξω απ’ το σπίτι του, κι όλα αυτά, η Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη τα αποτυπώνει με απλότητα και βάθος στοχασμού ώστε ο αναγνώστης να νιώθει τη δροσιά του λόγου του ίδιου του λογοτέχνη.
Η θεματολογία του έργου του απορρέει από το Μεγαλείο της Αγάπης για τη Φύση και τον Άνθρωπο. Το «Αλφαβητάρι της Αγάπης» και η «Επιστροφή στην αθωότητα- Γράμματα στην Ευρυδίκη», είναι έργα που εκφράζουν γενικότερα τον ψυχισμό και   τη ζωή του Γεώργιου Ι. Μποτή.
Ακούραστη η συγγραφέας Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,  συνδράμει στη γνωστοποίηση του λαμπρού παραδειγματικού ήθους και του μορφωτικού λογοτεχνικού έργου του λογοτέχνη Μποτή. Μέσα στα έργα του: «Αγάπης παραλειπόμενα», «Στη μάνα μου», «Ταξιδεύοντας στη Μογγολία», « Οδοιπορικό», «Τα πράγματα του Καιρού μας», επικεντρώνεται η διαχρονική  αξία πολλών μηνυμάτων με θετική πάντα προδιάθεση κι ορθό προσανατολισμό. Η Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη αναγνωρίζει την ικανότητα  και το ήθος του λογοτέχνη και με καθαρή σκέψη, τόλμη κι αρετή μας αποκαλύπτει το πορτραίτο του Γορτύνιου αυτού λογοτέχνη, καθώς και τη δύναμη της γραφίδας του.
«Ο κόσμος έχει βαρεθεί από τη φιγούρα και τη στείρα δημοσιότητα ψάχνει να ανακαλύψει τους ανθρώπους, που αρθρώνουν λόγο και όραμα αλλά βρίσκονται υπό σκιάν, στο περιθώριο» μας λέει ο Γεώργιος Ι. Μποτής και η  Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη είναι μία από τους σκαπανείς του πνεύματος που αναμένει να εισέλθει στην « Κολυμβήθρα» του πνευματικού δυναμικού της πατρίδας μας με ταπεινότητα κι ενάργεια πολλή. Δίνει ουσία και περιεχόμενο στη ζωή με την εντατική και συνετή ενασχόλησή της  με την ποίηση, δημιουργώντας αρεστό έργο εκγυμνάζοντας πάντα το έμφυτο τάλαντο που της χαρίστηκε,  κρατώντας σε αγρυπνία  τις εσωτερικές της δυνάμεις. Μέσω αυτής της συνέντευξής της, μας προσφέρει ένα διπλό οβολό για μια αυριανή καλύτερη Ελλάδα, κι αυτός ο οβολός χαρίζεται αφιλοκερδώς, μέσα από το ζείδωρο λογοτεχνικό πνεύμα, τις πολυδιάστατες και ουσιαστικές απαντήσεις   του    συγγραφέα  Γεώργιου Ι. Μποτή .

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη
(Λογοτέχνης – Εικαστικός)

ΠΑΤΡΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου