Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Κριτική άποψη της Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη για το βιβλίο: «ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ» συνέντευξη του καταξιωμένου εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Σπύρου Κ. Καραμούντζου στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, το οποίο έχει εκδοθεί από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού τον Νοέμβριο του 2011.

 ceb5cebecf89cf86cf85cebbcebbcebf


Άνοιξα το  πόνημα των 63 σελίδων και τα μάτια μου έπεσαν κατευθείαν στους στίχους:

«Ο Δάσκαλος
βλαστάρια αρδεύει και ανθούς
στο σχολικό περβόλι,
να γεύεται γλυκούς καρπούς
η κοινωνία όλη».

Με τους στίχους  αυτούς ο Σπύρος Κ. Καραμούντζος μας  δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μακροβούτι  στις σκέψεις του, να κατανοήσουμε τη μεγάλη αξία του  κοινωνικού, πνευματικού  και παιδαγωγικού έργου του δασκάλου και   να  αποκομίσουμε τις μετά εμπειρίας, σοφές διδαχές του.
Ο Σπύρος Κ. Καραμούντζος  είναι γεννημένος το 1932 στο ορεινό χωριό Καρυά της Αργολίδας. Ξεκινά την αφήγηση του κάνοντας πρώτα αναφορά στα παιδικά του χρόνια, τονίζοντας τις δυσκολίες της τότε διαβίωσης. Από του βίου του το διάβα,  εισέρχεται στη γενέθλια γη της Καρυάς τονίζοντας  στη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη πως: «Τα παλιά δεν θέλουν σκούπα μη χαθεί ο θησαυρός… Κι αν στηθούν φράγματα στο ποτάμι: απλώς καθυστερούν το ρου του».
Μιλά με έμφαση, δύναμη ψυχής, προτρέποντας  τους κάτοικους των ορεινών χωριών  να χαίρονται τη ζωή και να διαφυλάττουν ως θεματοφύλακες ό,τι καλό κι ηθικό είχαν στο παρελθόν, παραδίδοντας το αυτούσιο στις νεότερες γενιές. Λέει -κι όχι άδικα- πως απ’ τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έχει χαθεί το μέτρο και πρέπει να το βρει πριν να ‘ναι αργά… Επίσης, μας μιλά για την εποχή που ήταν δάσκαλος∙ για τις νέες τεχνολογίες στα  σχολεία και για την Ελλάδα της κρίσης, τονίζοντας το «Νυν  υπέρ πάντων ο αγών». Υιοθετώντας, μάλιστα, στον λόγο του τους στίχους από το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη,  μας υπενθυμίζει, πως: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και σωστός προγραμματισμός κινήσεων..
Μέσα στις (50+1) ερωτήσεις κι απαντήσεις, γίνεται ένα μακρύ ταξίδι στο χώρο της Λογοτεχνίας, όπου η  λογοτέχνης Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη σκιτσάρει το λογοτεχνικό  πορτρέτο του εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Σπύρου Κ. Καραμούντζου με ενάργεια, λεπτότητα, αυστηρά ηθικό προγραμματισμό ερωτήσεων που δικαιώνουν και τους  δύο∙ δημιουργώντας τον κήπο του ποιητή κι έναν κηπουρό ποιητή που μεθά με το άρωμα του λόγου:
« Μάθαμε από μικρή  ηλικία ν’ αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, ν’ αντέχουμε στις κακουχίες,  να μας αρκούν τα λίγα και να μην κάνουμε σπατάλες, να πίνουμε νερό και να κοιτάζουμε και το Θεό, να λέμε το ψωμί ψωμάκι και σε κάθε αναποδιά να λέμε και μη χειρότερα…»,  μας εξομολογείται ο συγγραφέας Σ. Κ. Καραμούντζος.

Κανείς και σε κανένα σχολείο δε μας μαθαίνουν τόσα πολλά!
Μεσολάβησε η συνέντευξη της Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, όπου κατόρθωσε να εκμαιεύσει απαντήσεις και να συγκεντρώσει στοιχεία για την ολοκληρωμένη κι αποκαλυπτική παρουσίαση του χαρακτήρα, των ιδεών και των θέσεων του Σπύρου Κ. Καραμούντζου, σε τρέχοντα κι άλλα κοινωνικά θέματα. Μέσα στις (50+1) ερωτήσεις κι απαντήσεις μας γνωστοποίησε την ποιότητα της προσωπικότητάς του, όπου πέρασε μέσα από συμπληγάδες τόσων κακών μέχρι να σφυρηλατηθεί ολοκληρωτικά και να αντανακλάσει το φως της γνώσης του και να γίνουμε δέκτες.  
Τους ευχαριστώ από καρδιάς και τους δύο.

25 Ιουλίου 2016

Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

(Λογοτέχνης – Εικαστικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου