Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Η 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Η Ελληνική Γλώσσα, είναι η Γλώσσα των Αγγέλων και της Ειρήνης» (Νικηφόρος  Βρεττάκος) 

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολομού, εορτάζεται ετησίως ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Θεσμοθετήθηκε ως  παγκόσμια ημέρα το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.

 H πρωτοβουλία για την καθιέρωσή της ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας. Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονύσιου Σολομού (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Για τον εορτασμό της ημέρας, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και πανεπιστημιακά τμήματα ελληνικής γλώσσας σε όλο το κόσμο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, η Γλώσσα η Ελληνική έχει προέλευση Θεϊκή. 

Μιλήθηκε στον Όλυμπο απ’ τους Θεούς και τραγουδήθηκε από τις Μούσες υμνώντας  τον Πατέρα των Θεών και των ανθρώπων. Την αφουγκράστηκαν ο ουρανός, τα άστρα, η θάλασσα και τα ποτάμια. Την αντιλάλησαν  τα σπήλαια και οι αρχαίοι μας ναοί. Η λύρα συνόδευε τη μουσικότητα των λέξεων αναλαμβάνοντας ο Θεός του Φωτός να διευθύνει τη χορωδία, χαρίζοντας το φως της γνώσης, υμνώντας  το Θεό και πατέρα, Δία. Γι αυτό σας λέω πως, η γλώσσα η Ελληνική, αθάνατη είναι, όπως αθάνατοι είναι και οι Θεοί. Η Γλώσσα μας,  είναι η μουσική των αιώνων. Είναι Συμπαντική Μουσική που αφυπνίζει συνειδήσεις κρατώντας γόνιμο τον Ανθρώπινο Νου. Είναι ρέουσα λάβα που μας πυροδοτεί και μας ενώνει με τις αρχαίες μας ρίζες συνεχίζοντας να αναπνέουμε, να ζούμε, να δημιουργούμε και να εξακολουθούμε να εμπνέουμε  όλη την οικουμένη. Είναι Κληρονομιά που οι Θεοί μας άφησαν!

 Καταθέτω ένα ολιγόστιχο αφιερώνω στη Γλώσσα μας και το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο καινούργιο πόνημα μου «ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ», Εκδόσεις «Το δόντι», Νοέμβριος 2023, υπό τον τίτλο: 

ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Ονειρεύτηκα

όλες τις λέξεις
νεκρές 
στη ματωμένη γλώσσα μου...

 

Ξύπνησα πάμφτωχος
κουρελής
και μουγκός… 
 
Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου