Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Ο φιλόλογος και συγγραφέας, Φώτης Ι. Δημητρόπουλος γράφει για το βιβλίο «ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ» της Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη, εκδόσεις «Το Δόντι», 2022.


 

Ο φιλόλογος και συγγραφέας, Φώτης  Ι. Δημητρόπουλος γράφει για το βιβλίο «ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ»  της Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη, εκδόσεις «Το Δόντι», 2022.

 

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ της  Μαρίας Κολοβού Ρουμελιώτη υπό τον τίτλο: «ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ» 

Με τον προκλητικό τίτλο «ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ» η Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη επιχειρεί να οδηγήσει τον αναγνώστη του βιβλίου της στον συναρπαστικό κόσμο της ανθρώπινης ψυχής από την οπτική γωνία μιας Εύας. Μιας Εύας που δεν κουβαλάει μόνον τις ενοχές του προπατορικού αμαρτήματος  αλλά  και τη δύναμη της θεόδοτης  δύναμή της να υψώσει τη φωνή της προς υπεράσπιση της αυτοτελούς υπάρξεώς της.

Διερχόμενη δρόμους λογοτεχνικών ρευμάτων ρεαλισμού και σουρεαλισμού κυρίως, και με εξοπλισμό παιδείας από φιλοσοφικές και ψυχαναλυτικές θεωρίες του εικοστού αιώνα, στις 170 σελίδες του βιβλίου της διακηρύσσει  το πιστεύω της στη ζωή, στην ελευθερία της ανθρώπινης βούλησης, στη δύναμη της αγάπης και στον αγώνα εναντίον του φόβου.

Σμίγοντας τον δοκιμιακό με τον λογοτεχνικό λόγο στα πεζογραφήματά της η  Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη οραματίζεται, ποθεί το φως, νιώθει φυλακισμένη σ’ έναν κόσμο αδικίας, μάχεται για τη  λύτρωση από τις τύψεις της αμαρτίας και παράλληλα  καθορίζει την ισοτιμία της απέναντι στον Αδάμ και την αυτοσυνειδησία της ως ανθρώπινη προσωπικότητα αποδεχόμενη τις συνέπειες των πράξεών της και αναλαμβάνοντας το  μερίδιο της ευθύνης της..

Η πάλη της, ο πνευματικός της αγώνας, στηρίζεται στο «γνώθι σαυτόν» και στην αγάπη για τον πλησίον. Χωρίς να παρασύρεται στον ανεξέλεγκτο εγωισμό, στο μηδενισμό και στην «ύβρι»  αναζητά την πνευμάτωσή της στα χέρια του Θεού – Δημιουργού γιατί τελικά αναγνωρίζει το πεπερασμένο της ανθρώπινης οντότητας.

Αυτή είναι η Εύα της Μαρίας  Κολοβού Ρουμελιώτη που προσδοκά την ανάσταση της ψυχής μέσα από την σκοτεινή κατακόμβη…

27 Νοέμβρη 2023

 

Φώτης  Ι. Δημητρόπουλος
(Φιλόλογος  - Συγγραφέας)

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου